Dlaczego producenci używają dodatków e?

Na opakowaniach żywności coraz częściej znajdziemy oznaczenia dodatków do żywności. Ale dlaczego właściwie dodaje się je do jedzenia?

Dlaczego producenci używają dodatków e?

Obecnie na rynku jest bardzo dużo różnych firm, które zajmują się produkcją żywności. Zachodzą też ogromne zmiany na rynku jedzeniowym. Przez to, że konkurencja jest tak duża, producenci muszą robić coś, żeby zwrócić uwagę klienta. W momencie, kiedy na półkach w sklepach jest tak dużo różnych produktów, trzeba szukać nowych sposobów, żeby walczyć o klienta. W tej walce zdecydowanie wygrają produkty, które są najsmaczniejsze. W tym celu producenci używają polepszaczy smaku. Ważne jest też to, żeby towar wyglądał dobrze, więc firmy często decydują się dodać do nich różne barwniki, które sprawiają, że jedzenie wygląda znacznie bardziej apetycznie. Oprócz tego, często dodaje się też konserwanty, które sprawiają, że produkt może dużo dłużej leżeć na półce. To wszystko sprawia, że dodaje się coraz więcej dodatków do żywności. Niestety takie postępowanie będzie miało ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jeśli regularnie będziemy jeść takie produkty, może się okazać, że zaczniemy chorować.