Niezbędne mechanizmy schładzania

Charakterystyka urządzeń chłodzących

Lodówka (schładzarka, chłodnia, szafa chłodnicza, lodownia) składa się z izolowanej termicznie komory i pompy ciepła (mechanicznej, elektronicznej lub chemicznej), która przekazuje ciepło z wnętrza lodówki do otoczenia zewnętrznego, dzięki czemu wnętrze lodówki jest chłodzone do temperatury poniżej temperatury otoczenia. Chłodzenie jest niezbędną techniką przechowywania żywności w krajach rozwiniętych. Niższa temperatura obniża współczynnik reprodukcji bakterii, więc lodówka zmniejsza szybkość psucia się produktów. Utrzymuje ona temperaturę o kilka stopni powyżej punktu zamarzania wody. Optymalny zakres temperatur do przechowywania łatwo psujących się artykułów spożywczych wynosi od 3 do 5 ° C (37 do 41 ° F). Podobne urządzenie, które utrzymuje temperaturę jednak poniżej punktu zamarzania wody, nazywa się zamrażarką.

Historia schładzania

Pierwsze systemy chłodzenia żywności obejmowały użycie lodu i głębokich podziemnych piwnic. Sztuczne chłodzenie rozpoczęło się w połowie lat pięćdziesiątych XVIII wieku i rozwinęło na początku XIX wieku. W 1834 r. Zbudowano pierwszy działający system sprężania pary. Pierwsza komercyjna maszyna do produkcji lodu została wynaleziona w 1854 r. W 1913 r. wynaleziono szafy chłodnicze do użytku domowego. Domowe zamrażarki jako oddzielne przedziały (większe niż to konieczne tylko dla kostek lodu) zostały wprowadzone w 1940 roku. Żywność mrożona, wcześniej luksusowa, stała się wtedy powszechna.
Zamrażarki są używane w gospodarstwach domowych oraz w przemyśle i handlu. Komercyjne lodownie i zamrażarki były używane przez prawie 40 lat przed powszechnymi modelami domów. Styl zamrażarki na górze i chłodni na dole był podstawowym układem od lat 40. XX wieku, aż nowoczesne lodówki przełamały ten trend. Cykl sprężania pary jest stosowany w większości domowych lodówek i zamrażarek. Najnowszej generacji szafy chłodnicze posiadają wiele innowacyjnych funkcji takich jak szklana szyba, która pozwala na wybieranie jedzenie bez konieczności szkodliwego dla chłodni długiego pozostawiania jej otwartej.

Współczesne formy urządzeń chłodzących

Domowe schładzarki i zamrażarki do przechowywania żywności są produkowane w różnych rozmiarach. Wśród najmniejszych jest 4-litrowa lodówka Peltiera reklamowana jako zdolna do przechowywania 6 puszek piwa. Duża lodówka do użytku domowego jest zwykle tak wysoka, jak dorosła osoba i może mieć około 1 m szerokości oraz pojemność 600 L. Lodówki i zamrażarki mogą być wolnostojące lub wbudowane w kuchnię. Lodówka pozwala współczesnemu gospodarstwu domowemu utrzymać świeżość żywności dłużej niż zamierzchłe metody schładzania. Jest to też o wiele bardziej wygodna forma konserwacji żywności.