ABC domowej szklarni – kilka wskazówek dla początkujących

Posiadanie domowej szklarni jest dobrą alternatywą dla ziół czy warzyw zakupionych w sklepach. Ze względu na ich właściwości lecznicze i urodowe, warto uprawiać je w domu i mieć je zawsze pod ręką. Nie musimy posiadać własnego ogrodu, by móc korzystać z zalet, jakie daje ogrodnictwo.

Zioła i warzywa stanowić mogą witaminowy dodatek do potraw, a także być składnikiem przepysznych sosów, np. wiosennego ze szczypiorkiem. Z domowych ziół możemy przygotować herbatkę uspokajającą czy też napar z szałwi, pomocny przy bólach zęba czy też gardła. Wychodowane zioła czy też warzywa, użyć możemy do przygotowania smoothie lub domowego soku. Zioła wykorzystać możemy także do przygotowania domowych zabiegów terapeutycznych, np. w aromaterapii – stworzyć wonne olejki do kąpieli, lub domowych zabiegach spa – jako olejki do masażu. Można je użyć także jako element wyrobów hand made, np. do tworzenia wonnej papeterii, woreczków zapachowych do szaf. Zestawiając zioła i warzywa, możemy stworzyć niezwykły barwny i pachnący zakątek, nawet jeśli mamy do dyspozycji tylko niewielką przestrzeń. Co najważniejsze, ziołowy ogród bardzo łatwym sposobem samodzielnie założysz w swoim mieszkaniu. Zajmowanie się taką szklarnią nie jest czasochłonne, a efekty hodowli własnych roślin, na pewno wpłyną pozytywnie na cały nasz organizm.

Kolejne zalety posiadania miniogródka, to m.in.:

– więcej energii

– dostarczenie sobie wielu cennych witamin

– poprawa stanu skóry

– piękny zapach wypełniający kuchnię

Jakie zioła i warzywa możemy zasiać w domowej szklarni?

Wybór odpowiednich ziół i warzyw jest pierwszym etapem zakładania domowego mini-ogródka. Najważniejsze jest, by kierować się zasadą uprawiania tego, co okaże się zbawienne dla naszego zdrowia oraz tego, co przypadnie nam do gustu, jeśli chodzi o smak.

Kilka ziołowo-warzywnych propozycji dla naszego mini-ogródka: mięta pieprzowa, tymianek, bazylia wonna, majeranek, pietruszka naciowa, kolendra, koper ogrodowy, szałwia, rozmaryn lekarski, melisa lekarska, rumianek, lebiodka pospolita, ogórecznik lekarski, bylica pospolita, hyzop lekarski, szczaw zwyczajny, szczypiorek ogrodowy, lubczyk, lawenda prawdziwa, lawenda pospolita, macierzanka piaskowa, cebula, sałata, rukola, pietruszka, seler liściowy, pomidory tradycyjne i koktajlowe, rzeżucha ogrodowa (pieprzyca siewna)

Najlepą decyzją jest wybór nasionek, które wyhodujemy sami od podstaw. Warunkiem wysiewu nasionek jest skrupulatne trzymanie się dat wysiewu. Jeśli mamy w planach hodowanie różnorodnych ziół lub warzyw w jednym akwarium czy mini-szklarni, upewnijmy się czy temperatura, światło i wilgotność będą tak samo dobre dla wszystkich wybranych roślin.

Budowa domowej szklarni i wymagania uprawowe

Oto kilka ważnych wskazówek, dzięki którym łatwo powstanie domowa mini-szklarnia:

  1. Zależnie od chęci, a także finansów, możemy zakupić w sklepie mini-szklarnię lub stworzyć ją samodzielnie. W tym celu wykorzystać możemy stare akwarium, a na jego górę należy położyć szklaną pokrywę.
  2. Szklarnia budowana jest po to, by zapewnić odpowiednie warunki dla rozwoju roślin: musi być w niej zachowana odpowiednia temperatura oraz wilgotność.
  3. Zakupione szklarnie mają u góry szklane drzwiczki, które uchyla się w celu przewietrzenia roślinek, natomiast z akwarium często trzeba ściągać pokrywę.
  4. Mini-szklarnie należy od czasu do czasu dokładnie umyć, by nie dopuścić do powstania pleśni lub porostu grzyba.ni-szklarnia powinna stać na balkonie lub na parapecie przy głównym źródle światła, lecz należy pamiętać o tym, by nie ustawiać jej w pełnym nasłonecznieniu.

Odpowiednim podłożem dla roślinek będzie podłoże zrobione z torfu lub piasku. Przy uprawie ziół dobrym pomysłem jest nasypanie na sam spód żwiru, kamyczków różnej wielkości, a także potłuczonych donic, dzięki czemu w razie przelania, roślinki nie zgniją. Najlepszymi naczyniami, w których sadzimy roślinki są ekologiczne pojemniczki torfowe – wzrastająca roślinka przebija przez nie swoje korzenie, a pojemnik ulega wkrótce biodegradacji. Podłoże powinno być cały czas wilgotne – do nawilżania podłoża można użyć zraszacza z regulacją. Kiedy roślinki już podrosną, można przesadzić je do większych doniczek.

Sadzenie ziół do doniczek

Do zasadzenia ziół wybrać możemy donice z tworzywa, najczęściej jako doniczki szkółkarskie lub ceramiczne. Donice ceramiczne posiadają pory, przez które następuje wymiana powietrza i usuwanie nadamiaru wody. Rośliny sadzimy pojedynczo lub tworzymy kompozycje z kilku ziół – ten czynnik zadecyduje o wielkości i formie pojemników. Donice muszą mieć otwór w dnie, aby woda mogła swobodnie wypłynąć, co zapobiegnie gniciu korzeni. Na dno donicy z otworem wsypujemy drenaż – potłuczone donice ceramiczne, keramzyt oraz gruby żwir. Do donicy wsypujemy następnie żyzne podłoże ogrodnicze lub substrat torfowy do ok, 1/3 jej wysokości. Podłoże mieszamy z żelem wiążącym wodę – poprawi on warunki wilgotnościowe gleby. Pamiętajmy jednak, że nie jest odpowiedni dla niektórych ziół, np. lawendy, rozmarynu lub macierzanki, z uwagi na to że zioła te lubią okresowe przesuszenie. Roślinkę umieszczamy w donicy i sadzimy na takiej głębokości, na jakiej rosła w poprzednim pojemniku. Sadzonkę obsypujemy podłożem, lekko ugniatając i wypełniamy donicę do 2 cm poniżej jej całkowitej wysokości, co ułatwi nam nawadnianie roślinki. Sadzonkę przez kilka dni podlewamy na tyle obficie, aby na podstawce pod doniczkę, pojawiła się woda. Gdy już dojdziemy do wprawy w nawadnianiu roślinki, możemy podstawkę zamienić na donicę ozdobną, która upiększy nam wnętrze domu czy też balkonu.

Kluczem do sukcesu w posiadaniu własnej domowej szklarni, jest zrozumienie potrzeb ziół i dostarczenie im dokładnie tego, czego potrzebują/wymagają.