Charakterystyka kuchni jako pomieszczenia
Kuchnia jest pokojem lub częścią pokoju używaną do gotowania i przygotowywania posiłków w mieszkaniu lub w lokalu handlowym. Nowoczesna kuchnia mieszkalna klasy średniej jest zazwyczaj wyposażona w kuchenkę, zlew z bieżącą ciepłą i zimną wodą, lodówkę oraz blaty kuchenne i szafki kuchenne ułożone według modułowej konstrukcji. Wiele gospodarstw domowych ma kuchenkę mikrofalową, zmywarkę i inne urządzenia elektryczne. Główne funkcje kuchni to przechowywanie, przygotowywanie i gotowanie żywności (oraz wykonywanie powiązanych zadań, takich jak zmywanie naczyń). Obszar kuchni może być również wykorzystywany do spożywania posiłków czy rozrywki.
Komercyjna strona kuchni
Kuchnie handlowe znajdują się w restauracjach, kawiarniach, hotelach, szpitalach, placówkach edukacyjnych i zakładach pracy, koszarach wojskowych i podobnych obiektach. Te kuchnie są na ogół większe i wyposażone w solidniejszy i bardziej wytrzymały sprzęt niż kuchnia mieszkalna. Na przykład duża restauracja zwykle powinna mieć dużą lodówkę i bardziej profesjonalną zmywarkę do naczyń. W niektórych przypadkach wyposażenie kuchni, takie jak zlewy, jest używane w warunkach domowych, ponieważ oferuje łatwość użycia do przygotowywania żywności i wysoką trwałość.
W krajach rozwiniętych kuchnie komercyjne podlegają na ogół przepisom dotyczącym zdrowia publicznego. Są one okresowo kontrolowane przez urzędników służby zdrowia i zmuszane do zamknięcia, jeśli nie spełniają wymogów higienicznych nakazanych przez prawo.
Kuchenna rewolucja
Ewolucja kuchni jest związana z wynalezieniem kuchenki i rozwojem infrastruktury wodnej zdolnej do dostarczania bieżącej wody do prywatnych domów. Wcześniej jedzenie gotowano głównie na otwartym ogniu. Postęp techniczny w ogrzewaniu żywności w XVIII i XIX wieku zmienił znacznie architekturę kuchni. Przed pojawieniem się nowoczesnych rur woda pochodziła z zewnętrznego źródła, takiego jak studnie, pompy lub sprężyny.
Wentylacja, w szczególności dużej kuchni restauracyjnej, stwarza pewne trudności, które nie występują w wentylacji innych pomieszczeń. W szczególności powietrze w niej różni się od innych tym, że zazwyczaj zawiera tłuszcz, dym i zapachy przygotowywanych w nim potraw. Jednak nie ma utrudnień z którymi nie poradziła by sobie współczesna technika. Zastosowanie nowoczesnych technik wentylacyjnych niemal całkowicie usuwa problem niepożądanego zapachu, pomocne są również spray’ie tłumiące o szerokiej gamie aromatów.